Puutarhurin syksy

15.11.2012  Tuula Halmirinne

Palstapuutarhurin syksy 
Mennyt v. 2012 kesä on ollut paria aikaisempaa kesään verrattuna  varsin sateinen. Syksyn merkit ovat olleet jo pitkään kasvimaallakin näkyvissä.Viime päivinä maahan lennelleet keltaiset lentolehtiset sen  kertoivat.
Syksylläkin on hyvä tehdä maanmuokkausta, suorittaa kasveille hoitoleikkauksia, antaa syyslannoitusta sekä tehdä erilaisia istutustöitä. Erilaiset kukkasipulien kuvat houkuttelevat kiertelemään kukkapisteisiin valitsemaan toinen toistaan kauniimpia istutussipuleita. Näistä toimista se tulevan kasvukauden suunnttelu sitten alkaakin.

Syyslannoitteella vaikutetaan tulevan kesän satoon. Syyslannoitteessa olevalla kaliumilla on kuuleman mukaan talven kestävyyttä parantava vaikutus ja fosfori taasen runsastuttaa kasvien kukintaa seuraavana satokautena. Kuinka yksinkertaista ja helppoa kaikki onkaan ! Noudattaa vain lannoitepussin kyljessä olevia suosituksia.
Syksyllä käytetään niukkaravinteisia lannoitteita. Kuivana syksynä on syytä muistaa kastella silloin tällöin , sillä kostea maa suojelee kasvia paremmin talven kylmyyttä vastaan. Tänä syksynä tätä  ongelmaa ei tosin ole ollut. Ilokseni boysenmarja eli karhunvatukka ehti kuin ehtikin kypsyttämään runsaan marjasatonsa ajoissa.

Kunpa köynnöskrassin punaiset ja keltaiset kukat säteilisivät väriloistoaan vielä pitkälle syksyn kalpeisiin päiviin saakka. TH