Työvälineiden hoito

Puutarhasaksien teroitus ja huolto         

Puutarhasakset on hyvä teroittaa ja huoltaa vuosittain. Paras aika on sesongin päätyttyä, kun sakset laitetaan talvisäilöön. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.
Jokaiselle puutarhassaan ahkeroivalle tylsät sakset ovat tuttu ilmiö. Terät nyrhivät oksaa, lipsuvat eivätkä leikkaa kunnolla. Syykin on selvä. Leikatessa teriin tarttuu kaikenlaisia vahoja ja pienenpieniä epäpuhtauksia pensaiden kuoresta. Likaisessa terässä korroosio alkaa muhia lian alla ja hapertaa terää.
Maan rajasta leikatessa sakset tylstyvät nopeammin kuin ylhäältä leikatessa. Alhaalla oksien pintaan tarttuu maasta mikroskooppisen pieniä hiukkasia, jotka tylstyttävät terän.
Teroituksen tiheyteen ei ole mitään sääntöä, vaan sakset teroitetaan tarpeen mukaan.
Tarvikkeet:
    Vettäastianpesuainettatiskiharja,  timanttiviila, tussi,  öljyä, esimerkiksi ompelukoneöljy sopii tarkoitukseen, ruokaöljy ei käy, sillä se ei voitele.
 
 Näin teroitat ja huollat puutarhasakset
1. Tipauta teriin pesuainetta ja harjaa niitä joka puolelta huolellisesti. Huuhtele ja kuivaa.
2. Väritä terän uloin osa tussilla ja hio sen jälkeen värjätty osa pois timanttiviilalla.
3. Pyri säilyttämään teräkulma samanlaisena kuin se on ollut eli noin 25–30 asteessa. Pidä käsi vakaana.
 
4. Ohileikkaavassa saksimallissa teroittamattomalle puolelle muodostuu niin sanottu jäyste eli reuna, jonka tuntee sormilla kokeillen. Irrota jäyste hankaamalla terää lujasti kuivalla puupalalla. Alasinmallissa jäystettä ei muodostu, koska terä teroitetaan molemmilta puolilta. Terän taustapuolella teräkulma on noin viisi astetta.
5. Tipauta lopuksi öljyä niveleen eli terien yhtymäkohtaan. Erilaisilla leikkaamista helpottavilla jousilla varustettuihin saksiin öljyä laitetaan myös mekanismiin. Öljy suojaa korroosiolta ja saa nivelet notkeiksi. Sakset säilytetään kuivassa paikassa suljettuina.
Oksa-, voima- ja pensassaksien ja vaikkapa kirveidenkin huolto on periaatteessa samanlaista ja varsin yksinkertaista. Viila asettuu oikeaan kulmaan yleensä melko luontevasti.Mikäli terät ovat hyvin kuluneet ja niillä on leikattu teräslankaa, sakset on hyvä viedä uudelleen hiottavaksi.
 Saksia ei kannata jättää talven ajaksi säilytykseen meren rannalle. Ilman suolapitoisuus on niin korkea, että terät ruostuvat takuuvarmasti.
Puutarhaveitsi ja kirves voidaan teroittaa saksien tapaan timanttiviilalla tai RollSharp-teroittimella. Ruohosaksissa teräkulma on sen verran erilainen, että ne kannattaa kiinnittää teroituksen ajaksi johonkin. Akku- ja sähkötyökaluissa ainut kotioloissa suositeltava huolto on terien putsaus ja öljyäminen sekä sähköliitosten ja johtojen tarkistaminen. Jos koneessa tai terissä on vikaa, laite on vietävä ammattilaisille huoltoliikkeeseen.

Tekstin ja kuvat luovuttanut käyttöön Tiina Hilden Fiskarsilta. 

- - - -